Totalt 6,3 km - inte illa!

Ibland får man anpassa löpträningen efter sitt eget liv och då är det inte alla gånger så himla lätt att hitta en passlig löprunda som är exakt så lång som träningsschemat säger att man ska springa. Då resonerar jag alltid så att hellre får det bli en lite för lång runda, men att jag eventuelllt lägger in lite mera gång, än att kapa av sträckan.

Idag blev det totalt 6,3 km - varav cirka 1,3 km blev gång. Med andra ord sprang jag totalt 5 km - precis vad det stod på dagens schema att jag skulle göra! Fortfarande lägger jag in korta perioder av gång, för än så länge är det meningen att löpträningen ska mjukstarta. Och jag har en tendens att springa för fort när jag väl springer. Sedan måste jag erkänna att det ibland blir lite för tungt för mig, speciellt nu i pollentider. Efter halva sträckan idag fick jag knappt någon luft. Men då gick jag raskt en stund och såg till att harkla och hosta tills luftvägarna var någorlunda fria igen. Då gick det bra att sätta fart på benen igen!

Ett annat problem jag har märkt är att jag känner väldigt mycket i underbenens framsida efter att jag har sprungit. Det går inte direkt ont, men det stramar ordentligt. Jag har nu lagt in stretch av just underbenens framsida efteråt, så min förhoppning är att detta inte kommer blir något varaktigt problem.

Efter löpturen var det dags för armhävningar och situps, enligt respektive program. Dock måste jag återigen påminna mig själv om att jag bör göra dessa övningar innan jag ger mig ut och springer. Kroppen har inte speciellt mycket energiresurser att ta av efteråt nämligen och då blir ju övningarna oskäligt tunga!

Som ett segt täcke

Idag var det, återigen, dags att knyta på sig skorna och låta kroppen färdas framåt springandes fem kilometer. Men dagens tur kändes inte alls så himla mycket som att kroppen färdades framåt, snarare som att kroppen pressade sig framåt genom ett segt täcke. Benen var alltså inte riktigt mjuka och medgörliga idag. Kanske beror det på att jag förra veckan sprang bra många fler kilometer än vad jag gjort på länge. Kanske beror det på att jag inte hann värma upp med gång. Kanske beror det på att jag hade en sämre springdag. Vem vet? Inte jag i alla fall.

Och inte orkar jag bry mig riktigt heller. För på torsdag är det dags för nästa runda och jag är övertygad om att den kommer gå strålande!

Igår var det förresten en månad kvar tills jag ska springa Vårruset tillsammans med några kompisar. Det ser jag fram emot! Speciellt ser jag fram emot picknickkorgen alla som springer i grupp får efteråt... Mums!

Vårruset - nästan på riktigt


Gårdagens runda = Vårrusets bana.

Eftersom träningsprogrammet är upplagt på träning tisdag, torsdag och lördag, så var det alltså träningsdags igår igen. Den här gången hade de tidigare fyra kilometrarna utökat sig till fem kilometer, men i övrigt var upplägget det samma. Lugnt tempo, varva med gång om man inte orkar. Och sedan stretch efteråt.

Jag sprang den rundan som utgör Vårruset i Stockholm (som jag ju ska springa om någon vecka!). En mycket lättsprungen bana, med knappt några backar och asfalt hela vägen. Dessvärre går stora delar längs med en bilväg, så det blev att hålla sig tätt intill kanten hela tiden. Men det gick bra att springa, vilket kändes skönt! Efteråt var jag trött, men återhämtade mig supersnabbt. Efter bara en halvtimme hade jag lust att ge mig ut på en till runda, men så fastnade jag i en spännande deckare jag håller på och läser. Kanske lika bra det, jag har hört att man inte ska gå för hårt ut i början.

Utöver löpträningen såg jag även till att få mina armhävningar och situps gjorda. Det känns som att jag har fått in en mycket bra rutin i träningen!

Nu är det vila söndag och måndag som gäller. På tisdag är det dags för löpning, armhävninar och situps igen!

Gårdagens träning (21 april)

Så hur gick gårdagens träningspass, det andra i träningsprogrammet, då? Det gick bra. Jag sprang ungefär den sträckan som det var meningen (4 km) och jag höll ungefär, sprang lite, lite snabbare än, den takten som det var tänkt (6.30-7.00 minuter/km). Men det gick inte lika lätt som det gjorde i tisdags (första träningspasset). Det är dock inget som sänker mig - jag är nöjd och glad att jag tog mig igenom det förutbestämda träningspasset! Dessutom klarade jag av att springa upp för den längst och jobbigaste backen i hela området. Ska se om jag kan få till en bild på den någon gång. Den är lång och seg, med precis en sådan lutning att det bara går trögt.

Efter löpturen stod det stretch på schemat, något jag även denna gång genomförde. Märkte direkt att jag var stelare i musklerna jämfört med första gången. Kändes ändå bra, för då betyder det ju att musklerna fått jobba!

Utöver löpningen blev det också armhävningar week 3 day 2 och situps week 2 day 1. Känner att jag skulle behöva ett träningsprogram för ryggen också, så skulle jag ha träning för de största delarna av kroppen. Kanske blir den delen av träningen jag får göra utgående från mitt eget huvud? Eller har någon ett passligt träningsschema för ryggövningar på lager?

Upplägg på träningen

Den här tjejmilenträningen fungerar så att jag varje morgon när jag vaknar har ett mail i inkorgen, som talar om för mig vad som står på dagens träningsschema (vill jag se hela veckans, eller det totala programmet kan jag göra det på hemsidan). Det här är något som passar mig ypperligt. Dels har jag varit in i förväg för att få någorlunda koll på vad veckan har att erbjuda i träningsväg och dels blir jag påmind varje morgon om ifall det står träning eller vila för dagen. Upplägget är, då jag har versionen med träning tre gånger per vecka, träning tisdag, torsdag och lördag - men man är så klart fri att flytta runt träningen till andra dagar (så länge man ser till att den blir av).

I tisdags sprang jag (och Adam) första rundan. I onsdags vilade vi. Igår, torsdag, sprang vi igen. Idag löd träningsmailet: vila. Det passar ju ganska bra med tanke på att det är långfredagen idag och jag har blivit lärd att långfredagen ska spenderas i stillhet. Stillhet betyder väl städa, tvätta och plugga?

Nya skorna, i användning

Dagens träning sprang jag, så klart, med mina nya skor som jag köpte på Löplabbet igår. Att springa med nya skor är ju alltid lite av en prövning. Kommer jag få ont någonstans? Får jag skavsår? Blir det lättare eller tyngre att springa? Frågorna är många!


Jag märker absolut av att jag hade nya skor, för fötterna envisades med att spänna sig även fast jag bad dem slappna av. Dessutom kände jag pyttelite värk i vänstra knäet. Men jag tror att knäet bara gjorde sig påmint, det gör det emellanåt. Och idag sprang jag ju dessutom lite längre och lite snabbare än vad jag gjort på några veckor. Att jag spände fötterna är något som jag vet kommer försvinna med tiden, bara fossingarna får vänja sig vid de här nya skorna. Den största fördelen jag märkte av så här under förta rundan, det var att jag "flög" fram! Fötterna kändes lätta och varje steg fick ett lättare avstamp. Så jag håller fortfarande fast vid att det här var en mycket, mycket bra investering!

Min rekommendation till er andra som precis ska börja springa är att ta hjälp av butikspersonalen. Ni kanske inte absolut måste gå till ett ställe som erbjuder fullständig service (glasplatta, löpband och så vidare), men gärna en sportbutik där personalen ändå kan en del om skor och fötter! Att få ett par skor som passar ens egna fötter underlättar löpningen - tro mig!

Träningsprogrammet inför Tjejmilen är igång!

Igår körde träningsprogrammet inför Tjejmilen 2011 igång. Jag har valt programmet som (om jag följer det) ska hjälpa mig klara av milen på 60 minuter. Det känns som en lagom utmaning första gången jag är med och springer.

Gårdagens träningprogram bestod av vila, så det var lätt avklarat. Istället spenderade jag dagen på stan införskaffandes skorna. Jag gillade dock att det stod "Dagens träningsmoment: vila". Då tänkte jag "att vila sig i form inför Tjejmilen, det ska jag nog klara av".


Det finns något otroligt inspirerande i att se så här fina löparbilder.

Idag meddelades jag däremot att dagens träningsmoment var bra mycket mer än vila. Schemat sade 4 km lätt jogging (6.50-7.00 minuter per km) varvat med gång och sedan 5-10 minuters stretching på det. Adam fick i uppgift att kolla upp en runda på 4 km som således skulle passa dagens träning. Vi började med att göra armhävningar och situps, innan det var dags för löpträningen. Den första kilometern höll vi ihop, men sedan stack Adam iväg i lite hårdare tempo. Eller okej, det kom världens längsta och segaste uppförsbacke som jag inte fixade att springa uppför (jag gick i raskt tempo istället). När jag hade sprungit hela den överenskomna rundan plockade jag upp telefonen för att kolla tiden och sträckan. Då möttes jag av beskedet att jag dels sprungit 4,85 km och dels att jag hållit en högre medelhastighet än tänkt.

Efter det var det dags för stretch. I jämförelse med Adam och de som visade stretchövningarna på videoklippet (tillhörande träningsprogrammet) var jag bra mycket rörligare, således tog inte stretchen på så himla mycket. Jag gissar dock att det kommer kännas mer ju oftare jag springer...

Dagens träning, och även träningsprogrammets första träning, har jag således avklarat med bravur! Jippi! Nu är det vila som gäller fram till torsdag.

Löparskor från Löplabbet

Igår var det dagen med stort D. Det var ju visserligen min födelsedag, men det var inte det viktigaste (faktiskt!), utan det allra viktigaste var att det var dagen jag äntligen införskaffade nya löparskor.

Jag tog Adam i handen och vi begav oss till Löplabbet Tjej på Kungsgatan. Där fick jag ta en nummerlapp och snällt vänta på min tur. När det väl var min tur fick jag dra av mig skor och strumpor, för att ställa mig på en glaspall. Där kollade tjejen från personalen på mina fötter och konstaterade att jag hade något högre fotvalv än "normalt". Efter det fick jag dra på mig ett par lånestrumpor och låneskor (neutrala) för att testspringa på löpbandet. Några sekunder sprang jag medan en kamera filmade mitt löpsteg. Hon i personalen konstaterade att jag lutar fötterna lite inåt när jag springer, så jag behöver skor med pronationsstöd på insidan. Sagt och gjort, hon hämtade ett par andra skor som jag fick testa springa på löpbandet med. Och därefter hämtade hon tre par skor i min storlek och som uppfyllde mina fötters behov. Jag provade mig igenom dem och konstaterade snabbt att det var paret från Asics som föll mina fötter i smaken.

Mina nya, fina löparskor.


Nu är jag en lycklig tjej som har ett par bra skor.

Tillsammans ska vi, skorna och jag, ta oss igenom all träning
och därefter genomföra Tjejmilen 2011!

Då var det dags...

Welcome back, my dear friend.

I fredags promenerade jag glatt till skolan. Solen sken, jag hade läderjackan på mig för första gången i år och solglasögonen vilade på näsryggen. Och så började näsan rinna, ögonen klia och halsen kännas tjock. Årets pollenallergisäsong har visst startat för min del. Nu blir det allergimedicin inför varje springtur - det gäller bara att komma ihåg att ta tabletten i tillräckligt god tid innan jag sticker ut!

Träning: söndag 17 april

Idag: 81 armhävningar. 63 situps. 4 kilometer.

Idag fick jag för första gången kasta vindjackan och springa i enbart T-shirt. På samma gång fick jag stoltsera med min fina T-shirt prydd med texten "Jag tränar för Tjejmilen 2011". När jag ser att folk titar på T-shirten, då får jag lite extra fart i benen. Måste ju bevisa att jag verkligen kan springa Tjejmilen! Nu blev det ju dock bara fyra kilometer idag - men från och med imorgon börjar träningsprogrammet inför Tjejmilen. Så nu blir det seriös träning ända fram till den 3 september (och så klart efter det också!). En annan positiv sak är att det nu blir en lite lugnare period i övrigt i mitt liv - så jag kan låta träningen styra min vardag nu.


Tre av de träningsredskap jag har hemma.

Nu blir det en sen lunch och sedan kanske jag kör lite mera träning. Är lite sugen på att plocka fram mina kettlebells, pilatesbollen och gummibandet ur garderoben. Kanske jag kan få till något bra med de redskapen?

Energiinspiration!

Blåsippor som gav mig orken att springa mycket längre än vad jag hade tänkt.

Skulle någon ha sagt till mitt femtonåriga jag att jag bara sex år senare skulle bli så överlycklig av alla blåsippor att jag bara därför skulle vända och springa hela löparrundan en gång till, så skulle jag ha dött av ångest över hur tråkig jag skulle bli som människa. Men idag, när det nu faktiskt snart är sex år sedan jag var femton, har jag insett hur ljuvligt det är att se små blåa blommor som talar om för oss att den gråvita vintern vi har dragits med under flera månader nu äntligen är till ända. Ljuvliga vårtecken!

Miss Happy

När jag var liten fick jag två böcker från den här bokserien av mina kusiner i England.
Just idag är det nog Mr. Happy som stämmer bäst överens med mig.


Tentan är skriven och trots att högen med skolarbete som borde göras fortfarande är enorm, så känner jag en stor lättnad. Delvis har nog solen en del av den förtjänsten.

Nu känns det i alla fall som att kroppen sprudlar av lyckokänslor. Den energin tänker jag ta tillvara och omförvandla till endorfiner - genom träning så klart! Först blir det armhävningar, sedan sit-ups och därefter drar jag på mig löparskorna och springer av mig lite. Det får bli en löprunda enbart baserad på lust. Jag springer så långt jag känner för. Jag springer så fort jag känner för. Jag sätter mig på en parkbänk i solen om jag känner för det. Härligt!

En tidsmässig svacka

Ungefär så här har jag sett ut de senaste dagarna - dåligt med träning med andra ord.

Senaste veckoslutet hade jag tusen och en saker att göra samtidigt, varför jag valde att prioritera bort träningen. Jag vet, jag vet - man får inte prioritera bort träningen. Så blev det i alla fall för min del och istället fick politiskt arbete och skolarbete gå före.

Detta ledde till att jag aldrig hann utföra week 2 day 3 och exhaustion test på armhävningsutmaningen. Därför startade jag idag om på nytt med vecka två, vilket absolut känns som tillräcklig armträning. Jag är ändå inte säker på att jag hade klarat av att gå vidare till vecka tre, så det är nog lika bra att upprepa vecka två. Med andra ord har jag i dag genomfört totalt 63 armhävningar.

Inte har jag hunnit med någon löpning heller, trots att mitt träningsprogram från ToppHälsa så peppande hänger på kylskåpet. Och till råga på allt har jag inte hunnit inleda sit ups-utmaningen jag ville köra igång med.

Fast jag ser ingen idé med att deppa över den här uteblivna träningen, speciellt inte eftersom jag känner att det var guld värt att hinna med (ganska mycket) skolarbete. Den här veckan kommer träningen fortsättningsvis bli ganska sporadisk, eftersom jag har en tenta att skriva på torsdag och en PM att författa dagarna därefter.

Men jag lovar er - från och med min 21-årsdag (18 april) kommer jag ge allt för träningen igen!

Ännu en till - ju fler desto roligare!


Jag är en sucker för utmaningar. Har jag chansen hakar jag på alla utmaningar jag hittar. Antingen gör jag det för att bevisa för mig själv att jag klarar av det "omöjliga" (som 100 armhävningar-utmaningen) eller så gör jag det för att bli bättre på något på ett snabbt och effektivt sätt. När jag höll på med situps igår kväll slog det mig att jag hört talas om en situps-utmaning, likt den för armhävningar. Så fort träningen var avklarad googlade jag och fann direkt det jag sökte. Twohundredsitups.com! Den här veckan ska jag göra det inledande testet och så kör jag igång på riktigt nästa vecka (hoppas jag får med min sambo på det här också)! Nu återstår det bara att se hur jag ska hinna med armhävningarna, ToppHälsas löpträningsprogram, situpsen och så resten av mitt liv också - den delen som inte består av träning!

Jag vill bara vara ledig, ledig, ledig!

Helt klart min favoritträningslåt. Det ligger något motsägelsefullt i att jag springer på som fasiken eller biter ihop och lyfter tyngre än annars - när jag lysnar på en låt som handlar om att man inte vill göra "nånting, nånting alls".

Tips för långa vilopauser!

När jag håller på med armhävningsprogrammet så följer jag det som står till punkt och pricka. Jag fungerar så, jag har väldigt lätt för att följa ett färdigt schema, men har lite svårare med disciplinen om jag tar övningarna ur eget huvud. Hur som helst, så är det föreskrivet 60 sekunder vila mellan varje set för den första träningsdagen varje vecka. 90 sekunder vila mellan varje set för träningsdag två och slutligen 120 sekunder vila sista träningsdagen. Otålig som jag är tycker jag att det här är oliiidligt lång väntan - men ändå märker jag ju att den är välbehövlig. Jag hade säkerligen inte klarat 17 armhävningar idag om det inte varit för att jag faktiskt vilat de föreskrivna 90 sekunderna. För att råda bot på tristessen placerar jag en bok på golvet bredvid mig. Så i pauserna kan jag läsa några stycken för att få tiden att gå. Just nu är det boken Manipulera med språket som underhåller mig.

Boken jag fördriver den tråkiga - men nödvändiga - vilan med.

Detta är dessutom att förena nytta med nytta med nöje. Nytta för att jag ska delta i en debatt på fredag - då är det bra med alla språkliga knep. Nytta igen för att jag ju får seriös (arm)styrketräning utan att det blir tråkigt i pauserna. Och nöje för att jag tycker att det är så roligt med såväl träningen (främst styrkeutvecklingen) som språktekniken!

Istället för löpning

Okej, då har det tränats lite igen då. Jag har ju hakat på ett löpträningsprogram skapat av ToppHälsa, i väntan på att Tjejmilen-träningen kör igång den 18 april. På dagens träningsschema stod det vila, men då jag tog "vilodag" (med andra ord - jag var knappt hemma) igår så svängde jag på dagarna helt enkelt. Så gårdagens alternativ träning + core/styrka blev idag istället för den tänkta vilan.

Eftersom jag kämpar på med armhävningsutmaningen (week 2 day 2 nu) så började jag styrkan med armhävningar. Totalt blev det 71 stycken (fördelat på 14+16+12+12+17). Nu börjar faktiskt armhävningarna vara på en sådan nivå att jag är mycket tveksam till hur jag ska komma vidare. Fast, ni som känner mig vet att jag är envis som få (jag är ju vädur!) och således kommer jag inte ge upp före det är bevisat att det är antingen möjligt eller omöjligt.

Efter armhävningarna var det så dags för lite core. Core innebär ju alltså att man tränar bålmuskulaturen (mage+rygg och allt däremellan). Magen tränade jag genom situps, reverse crunches och plankan. Ryggen tränade jag genom vanliga hederliga rygglyft. Och så avslutade jag alltihopa med att stå i jägarvila.

Imorgon står det tempoträning på schemat, 3-4 km löpning i snabbt tempo. Jag ska precis kolla upp en passlig runda för mig!

Backträning och sjukt många armhävningar!

Det märks att det börjar bli vår och löpträningstider. Jag tycker att alla tidningar, hemsidor och människor hela tiden pratar om löpträning - det kan ju dock vara så att det bara är jag som snappar upp allting, eftersom jag nu är väldigt intresserad av allt som har med löpning att göra. Hur som helst, i väntan på att träningsprogrammet inför Tjejmilen ska starta har jag valt att följa ett schema från ToppHälsa. Jag valde spalten för den som vill springa 10 km. Gårdagen bjöd således på 30 minuter backträning och löpteknik. Jag tog med mig pojkvännen ut och så värmde vi upp ungefär en kilometer och därefter körde vi sex ruscher upp för en ganska lång backe. Det tog på kan jag säga er! Sedan joggade vi hem och avslutade med lite trappträning. Det blev drygt 25 minuter. Efter det var det dags för armhävningar, week 2 day 1. Det innebar 14+14+10+10+15 armhävningar för min del - TUNGT!

Idag står det alternativ träning på schemat, med styrka och core. Dessvärre kommer jag inte hinna träna alls idag. Men imorgon är det vilodag - så jag vänder på steken och tar vilodagen idag och den alternativa träningen imorgon. Det blir bra!

RSS 2.0